Cache’in Avantajları ve Dezavantajları
Cache bellek verilerin geçici olarak depolandığı birimdir.Daha kolay anlamanız için yazıyorum;cache bellek ile ikinci açtığınız uygulama ilk açtığınız uygulamadan daha hızlı çalışır.
Örneğin,bir websitesini ziyaret ettiğiniz zaman web sitesine ait bazı bilgiler tarayıcının cache denilen alt birimine yerleştirilir.Aynı web sitesi yakın bir zaman da tekrar açılırsa ;o web sitesiyle ilgili bir çok dosya,resim,nesne server’dan indirilmek yerine cache’den temin edilir.Bu olay hem zamandan kazanmak için yapılır hem de ağlar üzerinde ki trafiği azaltmak için …
Bunun bazı dezavantajları var tabi…Eğer daha önce girdiğiniz websitesi , bu arada güncelleme yaptıysa; yaptığı bu güncellemeleri bir zaman göremeyebilirsiniz.Mozilla ve explorer’da f5(sayfa yenileme )yaparak güncellemeleri görebilirsiniz fakat Google chrome’de geçmişi silmeniz gerekmektedir.Çün ki bu üç tarayıcı içinde cache belleğe en çok önem veren Google chrome’dir.
Donanımsal anlamada cache ise tampon bellek olarak bilinir.Cache’lerin asıl görevi :önemli olan verileri,bilgileri daha hızlı işlemler için saklayarak tetikte bekletmesidir.Normalde bir bilgisayarda işlenecek verilerin hepsi ram’de bulunur. İşlemci burdaki verileri işlemek için ram’e gider ve veriyi alır; fakat bu ara birimler ve ram işlemcinin hızına yetişemez. Dolayısıyla aradaki zaman kaybını önlemek için ön belleğe ihtiyaç duyulur.
ben siteye SüperCache diye bişi yaptım. Site 2 hafta falan güncellemeleri göstermemiş meğerse benden başkasına. geç de olsa farkına vardık 🙂 SUnucuyu rahatlatmak için iyi ama böyle de bi kötü yanı var 🙂